Cultuur

10 Bekendste Italiaanse merken

Italië is een land van van oudsher zijn invloed laat gelden in Europa. We gaan op zoek naar bekende Italiaanse merken en zoeken naar hun oorsprong. Zo sta je nog eens verrast. 

2 Italiaanse automerken 

⇒ Alfa Romeo 

Alfa Romeo is een bekend Italiaans automerk met een sportief imago. Het merk maakt sportieve gezinsauto’s, coupés en cabriolets en staat ook bekend om de legendarische sportwagens voor bijvoorbeeld de formule 1.

⇒ Ferrari 

Het Ferrari merk heeft zijn oorsprong in de garage van Alfa Romeo. Enzo Ferrari begon in 1923 als testcoureur bij Alfa Romeo. In 1939 scheidden de wegen van Alfa Romeo en Ferrari echter. Ferrari vestigde zich in Maranello, Italië waar het merk nog steeds zit. Uiteindelijk reed de eerste Ferrari-auto vanaf maart 1947 uit de fabriek. 

Persol

Persol is een Italiaans brillenmerk dat in 1917 is opgericht door Giuseppe Ratti. De naam is afgeleid van het Italiaanse woord “Per il sole” en betekent “voor de zon”. In het begin waren deze zonnebrillen met name beschikbaar voor piloten. Nu zijn ze te koop voor een groter publiek. Met behulp van patenten is de zonnebril bijvoorbeeld te dragen met minder druk op je slapen. Bij lang dragen verbetert dit het comfort enorm. 

LavAzza

Luigi Lavazza opende zijn eerste koffiewinkel op in 1895 aan de Via San Tommaso in Turijn. Hij ontdekte de verschillende oorsprongen en kenmerken van de koffieplant en bestudeerde de kunst van het blenden om aan de smaak van zijn klanten te kunnen voldoen. De koffie van Lavazza die we vandaag de dag drinken is het resultaat van zijn idee om koffie uit verschillende delen van de wereld te combineren.

Vespa 

Vespa is een merk van bromfietsen en scooters die geproduceerd worden door het Italiaanse bedrijf Piaggio. Vespa is het Italiaanse woord voor wesp. De scooters kunnen dan ook overal omheen rijden. Piaggio was een vliegtuigontwerper die in de ban was gedaan na WOII vanwege samenwerking met Duitsland. Dus gingen ze in 1946 scooters produceren. In de Vespa werden vele verschillende aangepaste vliegtuigonderdelen gebruikt zoals het voorwiel en de motor. De Vespa is ontworpen door Corradino d’Ascanio. Inmiddels zijn er vele verschillende modellen te verkrijgen.

2 Italiaanse chocolade merken

Ferrero is een Italiaans familiebedrijf, gevestigd in Alba, en opgericht door 2 broers. Het bedrijf is gespecialiseerd in de verwerking van cacao, hazelnoten en melk. 2 Bekende merken zijn Nutella en Ferrero Rocher.

⇒ Nutella 

Na de tweede wereldoorlog was cacao uiterst schaars. Vandaar dat Ferrero, oorspronkelijk afkomstig uit Piëmont in Italië, een zoete pasta maakte van hazelnoten, suiker en een beetje van de zeldzame cacao. In 1964 werd het recept verbeterd en werd er een crèmige pasta van gemaakt: Nutella.  

⇒ Ferrero Rocher

 De Rocher bestaat uit een bolvormige wafel die is gevuld met een nogacrème en een hele hazelnoot, en is bedekt met een laagje gekruimelde noten en chocolade. Deze praline werd in 1984 in Nederland op de markt gebracht. De Rocher wordt geassocieerd met kerstmis en nieuwjaar en worden dan het meest verkocht. 

Tartufo

Tartufo is een Italiaanse ijsspecialiteit. Het is een soort ijsbonbon met een kern van bittere truffelchocolade die wordt versierd met slagroom, cacaopoeder en saus. Je hebt verschillende varianten, ook met veel likeur en fruit erbij. 

Tod 

Het kledingmerk Tod heeft zijn hoofdkantoor in Milaan. Het is een icon voor Italiaans design. Tods staat voor een lifestyle met tijdloze elegantie en superieure kwaliteit. Een lifestyle gebaseerd op het concept van Italiaanse flair, goede smaak en savoir vivre.

Limoncello 

Limoncello wordt gemaakt van citroenen en is alcoholische drank van 25 – 36%. De likeur wordt bereid in het zuiden van Italië, bij de golf van Napels, langs de Amalfikust en op de eilanden Capri, Sicilië en Sardinië. 

Ongetwijfeld zijn er nog veel meer merken die hun oorsprong in Italië  hebben. Altijd leuk om hier meer over te lezen.