Eten & Drinken

7 Typisch Italiaanse gerechten die je nog niet kent

Italië is een heel bijzonder mooi land dat bekend staat om zijn rijke erfgoed, cultuur, kunst en laten we daarnaast ook de heel geliefde en gekoesterde Italiaanse gerechten niet vergeten. De Italiaanse keuken heeft met haar pasta, pizza, wijn en gelato immers alle continenten bereikt. Het Italiaanse eten biedt gewoon het beste wat jouw smaakpapillen en buikje maar gelukkig kan maken!

Italië biedt daarnaast nog heel veel gerechten die niet wereldwijd in de schijnwerpers staan. Iedereen kent natuurlijk de pizza en spaghetti wel, maar er zijn tot op de dag van vandaag diverse recepten die enorm populair in hun regio van herkomst zijn, maar waar buitenstaanders nog nooit van gehoord hebben.

1. Lampredotto

Laten we beginnen met Lampredotto. Dit traditionele Toscaanse gerecht is misschien niet naar ieders smaak. Lampredotto wordt immers van runderpens gemaakt. Het was oorspronkelijk als vulling voor sandwiches bedoeld. In Florence is dit soort sandwich zelfs een heel populair straatvoedsel.

2. Arancini

Op Sicilië en elders in Zuid-Italië zijn deze heerlijke hapjes overal wel te vinden. Arancini zijn gevulde gefrituurd rijstballen. Normaal gesproken worden ze met ragù (een dikke tomaten- en vleessaus), mozzarella plus erwten opgevuld en met paneermeel bedekt. Ze danken hun naam dankzij hun grootte en de gefrituurde tint aan het Italiaans voor kleine sinaasappels.

3. Ribollita

Dit is zeer zeker een klassieke ‘cucina povera’, oftewel het voedsel van een arme man uit de middeleeuwen. Het is een stevige wintersoep die uit overgebleven brood, bonen en alle groenten die je maar kunt vinden gemaakt wordt. Dit gerecht zou aanvankelijk met de restjes van de maaltijd van hun meester door hun bedienden gecreëerd zijn. Deze Toscaanse klassieker wordt letterlijk naar ‘opnieuw gekookt’ in het Nederlands vertaald.

4. Sarde in Saor

De naam van dit gerecht is afkomstig vanuit de Venetiaanse dialect vertaling van ‘lekkere sardines’. In dit verrukkelijke zoetzure recept worden de sardines met een apart gekookt mengsel van uien, azijn, suiker en sultanarozijnen gebakken en gegarneerd. Het is niet alleen ongelooflijk gemakkelijk te bereiden, maar Sarde in Saor kan ook zonder haar smaak te verliezen meerdere dagen in de koelkast worden bewaard. Het kan echter maar beter warm geconsumeerd worden.

5. Pajata

Dit traditionele Romeinse gerecht is afkomstig uit de Lazio regio en wordt (aldaar) als een delicatesse beschouwd. Het hoofdbestanddeel is een speciaal soort pens uit de dunne darm van een melkkalf of in zeldzame gevallen van een os. Deze runderpens wordt traditioneel met uien, bleekselderij en tomatensaus bereid. Het resulterende mengsel wordt vervolgens grondig gekruid en als een garnering voor met name rigatoni pasta gebruikt.

6. Seadas

Dit verrassende dessert komt uit Sardinië en moet zeker geproefd worden. Het is namelijk van de producten vervaardigd waar Sardinië bekend om staat. Het is een klein zoet deeg snoepje die met schapenkaas gevuld is en met kastanjehoning besmeerd is. Het kan ook met poedersuiker bestrooid worden. Ze worden warm geserveerd en passen perfect bij de zoete Malvasia wijn.

7. Gnocchi di Susine

De met pruimen gevulde aardappelkussentjes van Friuli-Venezia Giulia zijn nog zo’n hartige en zoete traktatie die behoorlijk ondergewaardeerd wordt. In dit traditionele gnocchi omhulsel wordt een opvulsel van pruimen, paneermeel, suiker en kaneel geplaatst. Dit gerecht, dat zijn wortels in de Boheemse keuken heeft, kan zowel als een voorgerecht als een dessert geserveerd worden.