Eten & Drinken

De beroemdste wijnstreken van Italië

Zoals we allemaal wel weten, drinken Italianen graag wijn, en deze Italiaanse wijn is ook erg populair bij ons. In de wereldwijde wijnproductie staat Italie op nummer 1. Maar welke wijnstreken zijn er in Italië en welke daarvan zijn het beroemdst? We zullen het jou hier allemaal vertellen.

In geen ander land zijn er zoveel verschillende wijnsoorten als in Italië. 40% Van zijn nationale wijnproductie komt uit het zuiden, hoewel dit volgens de liefhebbers niet de beste kwaliteit wijn is. Bovendien produceert Italië met 20% zelfs de meeste wijn ter wereld!

Rode Italiaanse wijnen

Iedereen kent uiteraard de Italiaanse rode wijn, want bijna alle regio’s in Italië hebben hierin wereldwijd zeker naam gemaakt. Deze rode wijnen kennen een natuurlijke smaak van de druiven aangezien de Italianen hier geen suiker aan toevoegen. Barbera, Corvina, Merlot, Primitivo en Sangiovese zijn enkele van de meest bekende Italiaanse druivensoorten voor de creatie van rode wijn.

Witte Italiaanse wijnen

Dankzij het afwisselende klimaat is de witte wijn in Italië zeer veelzijdig te noemen. De reden waarom deze witte wijn zo succesvol is, is omdat de Italianen een uitstekend gevoel hebben voor welke druivensoort in welke regio de beste kwaliteit oplevert. 

Volgens de kenners komt de beste witte wijn uit Friuli (in Noord-Italië). Enkele van de meest populaire Italiaanse druivensoorten voor het vervaardigen van witte wijn zijn Chardonnay, Prosecco, Pinot Grigio en Verdicchio.

De top wijnstreken in Italië

Campanië

Campanië heet officieel ‘Campania Felix, wat gelukkig landschap betekent. Juist vanwege dit vrolijke landschap biedt Campanië de perfecte omstandigheden voor de productie van wijn. Het klimaat is er droog en warm in de zomer, maar mild plus regenachtig in de winter.

Bovendien is het wijngebied van Campania één van de oudste wijnbouwstreken van Italië. Hier worden alsmede veel rode wijnen geproduceerd, waarbij de bekendste rode druivensoorten Aglianico, Barbera, Bianco en Sangiovese zijn.

Toscane

Dit wijngebied is niet alleen in één van de populairste Italiaanse vakantiebestemmingen te vinden, maar het is alsook het meest waardevolle Italiaanse wijnbouwgebied. Door het wisselende klimaat in de Toscane weten de Italianen hier namelijk een grote verscheidenheid aan wijnen te produceren.

De Toscane produceert hierbij meer rode dan witte wijnen. De bekendste wijn vanuit de Toscane is veruit de Chianti. De meest populaire druivensoorten die uit deze regio afkomstig zijn, zijn de Chianti Classico, Vino Nobile di Montepulciano en Brunello. De allerbelangrijkste druivensoort is echter Sangiovese.

Sicilië

Als je aan Italië denkt, dan denk je vrijwel direct aan Venetië, Florence en Rome… maar als het goed is eveneens aan Sicilië. Dit grootste mediterrane Italiaanse eiland is alsook het grootste wijnbouwgebied van het land en produceert veel topwijnen.

Ondanks dat het veelal warm, zonnig en droog op het eiland is, wordt er hier meer witte dan rode wijn geproduceerd. Deze witte wijn domineert zelfs met bijna 65%. De belangrijkste voorbeelden van de witte wijn van Sicilië zijn Grillo, Malvasia delle Lipari en Catarratto.

Apulië

Apulië (Puglia in het Italiaans) is qua volume het derde grootste wijngebied van Italië. Tot aan het begin van deze eeuw waren de wijnen van dit 105.000 hectare aan wijngaardengebied echter grotendeels onbekend buiten de Italiaanse landsgrenzen.

Maar deze Zuid-Italiaanse regio heeft als wijngebied de afgelopen jaren een ongekende carrière opgebouwd. De wereld is daarbij verliefd op de wijnen ervan met de rode druivensoorten Primitivo en Negroamaro geworden. Onder de hete zon van het zuiden rijpen deze druiven namelijk met een vrij rijk aroma.

Piemonte

Qua kwaliteit staat Piemonte volgens vele wijnkenners op de eerste plaats in de Italiaanse wijnbouwgebieden, alwaar eenvoudige wijnen moeilijk te vinden zijn, omdat zelfs de eenvoudigste bottelingen van een bijzondere kwaliteit zijn.

De Nebbiolo druif, die als enkel druivenras in de elegante Barolo, Barbaresco en Roero wijnen gebruikt wordt, speelt hierin een grote rol. Een overvloed aan heel fijne rode wijnen worden hier in de regio geproduceerd.

Veneto

Veneto is één van de meest opwindende en diverse wijnregio’s in het noordoosten van Italië. Het is de thuisbasis van beroemde wijnsoorten zoals de witte Lugana of de rode Amarone della Valpolicella. Veneto is daarnaast ook een steeds belangrijker wordend wijngebied, en ondanks dat het iets kleiner dan de andere belangrijkste wij producerende regio’s van Italië is, produceert het meer wijn dan alle andere!

Driekwart van de Veneto productie bestaat daarbij uit rode wijnen, de rest uit witte wijn. Zowel de rode klassiekers zoals Amarone of Valpolicella, als de simpele maar heerlijke Bardolino wijn komen hier vandaan. De Soave is waarschijnlijk de meest bekende onder de witte wijn. De Corvina, Garganega en Trebbiano druiven zijn overigens de belangrijkste druivensoorten die er in deze regio gebruikt worden.