Eten & Drinken

Hoe maak je thuis een authentieke Italiaanse koffie

Je kunt tegenwoordig bijna overal wel espresso koffie vinden en daarvoor een goede espressomachine in huis nemen. Maar de oude en zeer klassieke methode om met de juiste koffiemelange en met een heuse Italiaanse koffiepot koffie te zetten, dat is een kunst op zich! Hier gaan we met jou het Italiaanse koffie drinken verder uitdiepen. 

Authentieke Italiaanse koffie maken

Om echt authentieke Italiaanse koffie te maken heb je espresso koffie nodig, zoals de beroemde Italiaanse Lavazza of Illy. Espresso is overigens een technische term voor het type koffiemaling dat gebruikt wordt om de koffie te zetten. Een espresso wordt gebrouwen door een kleine hoeveelheid bijna kokend water onder druk door fijngemalen koffiebonen te drukken of te persen. Het heeft een volle smaak met een dikkere consistentie. En het is de basis voor veel andere koffiedranken, zoals een latte, cappuccino en macchiato. 

Normaal gesproken bestel je in Italië na 10.30 uur ‘s ochtends geen cappuccino, caffe latte of caffe macchiato meer. En ook zeker niet na een maaltijd. Want de Italianen geloven stellig dat te veel melk in je maag op het midden van de dag of na een late avondmaaltijd niet goed voor de spijsvertering is.

De vele Italiaanse koffie recepten

Er zijn een heleboel heerlijke Italiaanse koffie recepten. Om voor een schappelijke prijs online een heuse Italiaanse espressomachine te scoren, is het handig dat je weet wanneer het Black Friday is. Het ultieme moment om met korting je slag te slaan. Met de juiste espressomaker, voorzien van een melkopschuimer, kun je zeker de volgende authentieke Italiaanse koffies serveren.

Ristretto (uitspraak: ree-stray-toe)

Deze koffie wordt verkregen door wat minder water in het kopje te laten stromen dan bij een normale espresso. Het heeft daardoor een donkerder kleur en een voller aroma. Ofwel een sterkere espresso smaak. De concentratie cafeïne is echter sterk verminderd.

Corto (uitspraak: kor-toe)

Een corto maak je simpel door minder water in het kopje te laten stromen. Dus net zoals bij de ristretto koffie, Maar het heeft nu wel dezelfde cafeïne concentratie als een standaard espresso koffie.

Lungo (uitspraak: loon-goh)

In tegenstelling tot de ristretto koffie wordt een lungo verkregen door meer water in het kopje te laten stromen. Waardoor je een koffie met een lagere concentratie aan aroma’s krijgt. Maar met een hoog cafeïne gehalte.

Macchiato (uitspraak: muh-kyuh-toe)

Je maakt heel simpel een macchiato klaar door een kleine hoeveelheid opgeschuimde melk (koud of warm) aan een normale espresso toe te voegen.

Cappuccino (uitspraak: cup-pooh-ceen-oh)

Net zoals de macchiato koffie maak je een cappuccino door opgeschuimde melk aan een espresso toe te voegen. Maar een cappuccino bevat grotere hoeveelheden koffie en melk en wordt dan ook in grotere koffiekopjes geserveerd.

Corretto (uitspraak: core-ret-toe)

Als laatste noemen we nog de corretto. Dit is een normale espresso die van een kleine hoeveelheid sterke drank voorzien wordt. Dit is in de meeste gevallen de traditionele Italiaanse grappa.

Een stukje geschiedenis over koffie drinken

De Italianen houden hun nationale liefde voor lekkere koffie graag in stand. Ze introduceerden deze drank zelf vanuit Egypte en vervolgens in de rest van Europa. Venetië opende zijn eerste koffiebar zelfs rond 1683.

De echt Italiaanse koffie is zo bijzonder dat het zelfs haar eigen koffie gadget heeft. Die vreemd gevormde metalen koffiepot uit Italië: dat is een Moka. De meest bekende Moka koffiemachine is het Bialetti koffiezetapparaat. Deze gebruik je meestal op je eigen kooktoestel maar er zijn stiekem ook elektrische varianten verkrijgbaar.

Ook wij Nederlanders hebben allemaal ons eigen favoriete Italiaanse koffiedrankje. Je kunt ze met de juiste espresso koffie en een simpele manuele Moka koffiepot of geavanceerde volautomatische espressomachine ook simpel thuis maken. En weet daarbij: drink het altijd met kleine slokjes. Alleen dan geniet je ultiem van deze rijke aromatische smaak!