Wonen

Is het kopen van een (vakantie) huis in Italië goedkoop?

Overweeg jij om naar Italië te verhuizen? Het is gemakkelijk te begrijpen waarom jij dit zou willen doen, aangezien dit een land van heerlijk eten en wijn, een levendige cultuur en romantische landschappen is. En of jij daarbij nou overweegt onroerend goed in Milaan, Rome, Napels of ergens daar tussenin te kopen, je zult dan veelal met een overvloed aan woonstijlen, leeftijden en onderhoudsniveaus van de huizen begroet worden.

Niet alles hoeft duur te zijn

Als jouw droom om een mooi huis in Italië aan te schaffen door de mogelijke hoge prijzen afgeschrikt werd, dan is het fijn om te weten dat niet alle eigendommen zo duur zijn als jij zou denken. Jazeker, er bestaan de beroemde één euro huizen, maar die blijken in de praktijk echt niet zo goedkoop te zijn als je aanvankelijk dacht. Je moet namelijk ook met alle daaraan verbonden renovaties rekening houden. En vergeet niet, ze bevinden zich meestal op vrij afgelegen locaties.

Maar er zijn zeker wel heel betaalbare verborgen juweeltjes verkrijgbaar die over heel Italië verspreid zijn, dus zowel in kustgebieden in de buurt van de prachtige zonnige stranden, als in de pittoreske dorpjes op een heuvel. Dit zijn meestal kleine, gezellige, eenvoudige oude huizen in historische regio’s waar je alles wat je nodig hebt in de buurt hebt, zoals supermarkten, winkels, barretjes en restaurants. En het beste van alles is dat ze dan toch nog redelijk geprijsd zijn en, in tegenstelling tot de meeste huizen van één euro, direct al redelijk bewoonbaar zijn.

De goedkoopste huizen

De super goedkope huizen staan meestal in de zuidelijke en centrale regio’s van Italië. Denk hierbij veelal aan rustige plekken op locaties ver van de drukte alwaar de lokale autoriteiten en particulieren al hun krachten al hebben gebundeld om de mooie lege gebouwen in een perfecte staat te herstellen.

Een belangrijk ding om hierbij te overwegen is of het onroerend goed een vakantiehuis of een permanente bewoning is. In het geval van een vakantiehuis zijn twee van de belangrijkste dingen om over na te denken de nabijheid van een luchthaven en de lokale vervoersverbindingen, plus de veiligheid van het huis voor wanneer er niemand aanwezig is.

Stijging van de Italiaanse huisprijzen

Ondanks de corona pandemie, die de vastgoedprijzen in veel Europese landen in 2020 behoorlijk beïnvloed heeft, heeft Italië hier redelijk weerstand tegen geboden. Je ziet in Italië in de meeste gevallen de huizenprijzen in het hele land stijgen. De belangrijkste prijsstijgingen zijn hierbij in de regio’s Valle d’Aosta en Veneto waargenomen. Maar aan de andere kant zijn de Italiaanse huizenprijzen in Basilicata, Lazio, Marche, Campania en Abruzzo juiste gedaald.

De goedkoopste en duurste regio’s

Volgens online gegevens is de goedkoopste regio om nu per direct onroerend goed in Italië te kopen, in de Calabrië regio. Hier verkopen de huiseigenaren hun eigendom gemiddeld voor 890 euro/m2. Daarna is de goedkoopste regio om te kopen in Molise (gemiddeld 906 euro/m2), gevolgd door Sicilië, dat de eerste regio is met gemiddelde vastgoedprijzen boven de 1.000 euro/m2. 

Bovenaan de ranglijst van huizenprijzen zul je de duurste huizen van Italië in de Toscane, Lazio, Ligurië, Valle d’Aosta en Trentino-Alto Adige regio’s te koop zien staan, alwaar de gemiddelde prijzen allemaal boven de 2.000 euro/m2 liggen.  Deze regio’s zijn vooral vanwege hun natuurlijke schoonheid en strategische ligging als de duurste van het land gerangschikt. Deze eigenschappen maken ze immers economisch succesvol en toeristisch gezien behoorlijk aantrekkelijk voor vooral de vermogende huiszoekers.

Al met al is er genoeg om over na te denken. Zeker in Italië heb je veel geduld nodig bij het zoeken en kopen van een huis. Het gaat daarnu eenmaal wat langzamer maar dat is ook de charme.