iDEAL

Caffettiere, koffiepotjes Print

De koffiespecial bestaat uit de volgende pagina's:

Bekijk ook de producten in onze webshop:

 

Iedereen kent ze, de aluminium koffiepotjes die elk Italiaans huishouden bezit. Italiewarenhuis.nl maakt het mogelijk om deze ultieme koffiebeleving bij jouw thuis te ervaren!

De achthoekige aluminium pruttelpotjes zijn er in verschillende groottes. De werking is simpel: Je schroeft het potje uit elkaar. In het filter doe je losjes, niet aandrukken, de koffie. In het onderste gedeelte doe je water (niet meer dan tot aan het ontluchtingsgaatje). Je schroeft het geheel weer in elkaar en de pot gaat op het vuur. De druk die ontstaat zorgt ervoor dat het hete water door het filter met de koffie naar het bovenste gedeelte borrelt. Zodra de eerste druppels van de koffie zichtbaar worden kun je hem beter van het vuur halen, of, als het een grote pot betreft: het vuur laag zetten. De druk is hoog genoeg om de koffie in zijn geheel door te laten lopen. Als je de caffettièra op te hoog vuur laat staan, kan de smaak van de koffie wat bitter worden.

De Italianen, vooral de familie Alessi, hebben ervoor gezorgd dat de designerversie van dit aluminiumpotje naast een functioneel object ook een mooi object is op je aanrecht. Beroemde ontwerpers als Ettore Sotsass en Mendini ontwierpen apparaatjes die werkelijk schitterend zijn, en inmiddels als designklassiekers worden bestempeld.

Grappig is dat deze espressoapparaatjes voor thuisgebruik in Noord Italië veel meer verkocht worden dan in Zuid Italië. De reden hiervoor is waarschijnlijk dat de café-dichtheid in het Zuiden zo groot is dat er altijd wel een barretje in de buurt zit waar een prima ‘zwartje' kan worden gedronken.

Bialetti

Bialetti is onlosmakelijk verbonden met Italië. Dankzij het merk is er een ware revolutie ontstaan in de manier waarop koffie thuis kan worden bereid. Het bekendste espresso-apparaat is de Moka Express. Deze caffettiera is in 1933 op de markt gebracht en staat in Nederland ook wel onterecht bekend als percolator. De Italianen noemen het koffiepotje meestal la Moka, la macchinetta of la caffettiera. De Moka Express is verkrijgbaar voor 2, 3, 4, 6 en 9 kopjes espresso.

Voor de ware espresso-liefhebber: de blauwdrukken van de Moka Express zijn te zien in het Design Museum in Londen. Zeker de moeite waard om te gaan bekijken als je in de buurt bent!

Naast de traditionele Bialetti Moka zijn er steeds meer hippe design modellen bijgekomen, allemaal met dezelfde hoge kwaliteit als hun voorganger. Zo bestaat er bijvoorbeeld de Bialetti Elegance Venus. De naam zegt het al, dit model is eleganter qua design en is gemaakt van RVS. Hierdoor kun je de caffettiera zowel op gas, elektrisch als ook op inductie gebruiken. De overige caffettiere van Bialetti zijn van aluminum. De Elegance Venus is verkrijgbaar voor 2, 4, 6 en 10 kopjes espresso.

Dan is er ook nog de Bialetti Brikka. Met dit model maak je dankzij de ingebouwde crèmemaker een heerlijke espresso mét crème. Om tot deze crème espresso te komen is het belangrijk dat je de juiste koffie gebruikt; er is speciale koffie voor de Moka koffiepotjes.

Wil je eens wat anders dan de standaard grijze uitvoering van de caffettiere? Kies dan een model uit de Gnali e Zani serie. Deze felgekleurde koffiepotjes staan super vrolijk en je maakt er ook nog eens overheerlijke espresso mee. Ze zijn verkrijgbaar in een 3-kops en 6-kops model.  

Bekijk het aanbod aan caffettiere, koffiepotjes, in onze webshop

Hoe werkt de caffettiera?

Om tot een echte Italiaanse espresso te komen dien je de volgende stappen te doorlopen.

  • Draai de caffettiera open
  • Lift het filterbakje uit de bodem
  • Vul de bodem vervolgens met water tot net onder het luchtgaatje
  • Vul de filter met koffie en plaats deze weer op de bodem
  • Draai het bovenste gedeelte weer op het onderste gedeelte en zorg dat het strak is aangedraaid
  • Zet de caffettiera op middelhoog vuur en wacht tot het water gaat koken. Geef het potje de tijd om druk op te bouwen!
  • Door de druk van het stoom wordt de koffie naar boven gestuwd
  • Hoor je de koffie 'sputteren', draai dan de energiebron uit.
  • Na een aantal minuten is de espresso klaar, dus genieten maar!!