Wonen

Kun je overwinteren in Italië?

Er zijn veel mensen die gigantisch van de winter houden en niet kunnen wachten op die eerste sneeuwval. Aan de andere kant zijn er ook veel personen die absoluut een hekel aan dit seizoen hebben en het verschrikkelijk vinden om maandenlang te wachten tot het warme weer weer begint en de zon de laatste sneeuw laat smelten. Als jij denkt dat je ook niet zo lang kunt wachten om weer flink van de warme zon te genieten, dan zijn er gelukkig genoeg opties in Europa waar je in de winter zeker wat vitamine D kunt aanmaken.

In de lijst van de winterzonbestemmingen in Europa staan Portugal en Spanje veelal bovenaan, maar alsook Italië zou hierbij een zeer goede keuze zijn. Want ook al is Italië in het noorden in de buurt van de Alpen in de winter een ultieme skibestemming, in het zuiden van de Italiaanse laars plus de daarbij behorende eilanden is het dan met haar winterzon uiterst prettig te vertoeven.

In Italië vind je dat extra sfeervolle gevoel dat het zuiden van Italië jou kan bieden. Zuid-Italië zit namelijk vol charme en biedt een flinke portie geschiedenis en cultuur. Het is daarbij niet alleen een gebied waar je het artistieke erfgoed van interessante oude beschavingen kunt zien die heel veel over het glorieuze verleden van deze plaatsen vertellen, maar het is ook de perfecte plek om te genieten van de winterzon. Zoals op het Italiaanse eiland Sicilië.

Sicilië

Sicilië is immers een topkeuze voor al die zonaanbidders die aan haar kust meestal van temperaturen tussen de 14 en 16°C kunnen genieten. Sicilië geeft jou daarnaast tevens de mogelijkheid om van koelere temperaturen te profiteren. Wist je dat jij op Sicilië jouw winterzon zelfs met een vakantie op de skipiste kunt combineren? De Etna, de grootste actieve vulkaan van Sicilië, biedt namelijk in Linguaglossa en Rifugio Sapienza skimogelijkheden. Zo kan je terwijl je de hellingen afdaalt, aan de ene kant de sprankelende Ionische Zee zien en aan de andere zijde de rokende Etna vulkaan.

De winter is alsmede een festivaltijd op Sicilië, want met Kerstmis en Nieuwjaar, het festival van St. Lucia en het Festa di Sant Agata in februari zijn er voldoende mogelijkheden om er heel sfeervol de winter door te komen. Plus als je stiekem van shoppen houdt, dan zal een bezoek aan Sicilië ten tijde van de jaarwisseling ook zeker niet teleurstellen.

Napels

Het in het zuidelijke deel van Italië gelegen Napels, staat vooral bekend om zijn heerlijke eten en de nabijheid van de Vesuvius, Pompeï plus het eiland Capri. Het is met zijn temperaturen tussen de 14 en 18°C een geweldige plek om in de winter te bezoeken, aangezien het ook dan een zonnige bestemming is. 

Als je behoorlijk van Italiaans eten houdt, dan is Napels ook zeker een gastronomisch paradijs voor jou. Het is tenslotte de geboorteplaats van de espresso en de margarita pizza. Er is dan ook geen tekort aan geweldige restaurants en cafés in Napels. Sterker nog: waar je ook gaat, je zult er heerlijk eten vinden! Napels biedt verder enkele van de beste musea in Europa en laat je alsmede heerlijk ontspannen door enkel maar naar de zee te kijken!

Sardinië

Het afgelegen eiland Sardinië ligt slechts 190 kilometer voor de noordkust van Afrika. De bergen aan de andere kant van het eiland zijn in de winter behoorlijk koud, maar langs de kust blijft tussen november en maart de gemiddelde dagtemperatuur van 14 en 18°C erg aangenaam. Het zou naïef zijn om absoluut zomerse temperaturen te verwachten, maar je zult Sardinië daarentegen wel erg gastvrij vinden. Dit is leuk als je vooral veel uren in de buitenlucht wilt doorbrengen, genietend van veel wandelen en het verkennen van de prachtige dorpen die het biedt.

Andere dingen die jij in de fijne winterzon op Sardinië niet mag missen, is het bezoeken van de vele archeologische vindplaatsen. Denk hierbij aan Su Nuraxi van Barumini en Tharros.

Cagliari, de hoofdstad, is ook zeker de moeite waard, evenals Alghero, Bosa en daarnaast Nuoro met zijn fantastische etnografisch museum, alwaar je perfect iets meer over de geschiedenis en de cultuur van Sardinië kunt leren.

Het antwoord op de vraag of je kunt overwinteren in Italië is niet ja of nee maar veel eerder waar dan? Er zijn genoeg mogelijkheden waar je uit kunt kiezen.