Cultuur

Typische Italiaanse gewoontes

Als je in Italië bent, kom je in aanraking met de Italiaanse gewoontes. Sommige zijn echt anders dan wat wij Nederlanders doen. We sommen hier een aantal van de belangrijkste Italiaanse gewoontes op die je als Nederlander vaak niet toepast. Je kunt ze uiteraard wel ontwikkelen door in ‘bel paese’ ofwel het mooie land Italië te leven.

De persoonlijke ruimte negeren

Italianen zijn absoluut niet verlegen om heel dichtbij iemand te komen, tot in je persoonlijke ruimte. Zelfs in de meer formele zakelijke relaties is het heel normaal om mensen op de arm en schouder aan te raken. Ook als je kleine kinderen bij je hebt, dan zullen deze vreemde zich zeker met hen bemoeien. 

Mensen als begroeting op de wang kussen is voor een Italiaan gewoon. Het lijkt ons Nederlanders in eerste instantie een redelijke invasie van de persoonlijke ruimte. Maar als al die Italianen iedereen als een bekende vriend met veel knuffels, kusjes en gevoelens omarmen, dan begint dit allemaal al snel als iets volkomen normaal te voelen. Na slechts een paar maanden in Italië te verblijven, deel jij ook al vlot al die ‘luchtkusjes’ als een echte Italiaan uit!

Met de handen praten

Italianen zijn experts in het praten met hun handen en het is zeer gemakkelijk om onbewust de meest voorkomende handgebaren te kopiëren. Alhoewel, ze kennen wel vele duizenden verschillende handgebaren.

Gebaren om te zeggen dat iets grappig, goed, slecht, heerlijk, oud of zo is. Ze kunnen je zelfs vlot vertellen om ergens mee te stoppen, om weg te gaan, je mond te houden en iets op te geven. Dit enkel maar door hun blote handen te gebruiken. In principe kent de echte Italiaan wel een gebaar voor elk woord!

Heel veel koffie drinken

Koffie drinken is in de Nederlandse cultuur uiteraard al redelijk ingebakken, maar het eindeloos kopjes koffie drinken is evenzo één van de bekendste gewoontes van Italianen. Maar wat jij je hierbij misschien niet realiseerde, is dat dit zeker met specifieke koffie regels gepaard gaat waar jij je zeker aan moet houden!

Bestel dus zeker geen caffè latte of cappuccino meer na 11.00 uur. Je kunt gelukkig nog steeds een kopje koffie na de lunch drinken, maar maak er dan een espresso van. Plus drink ook absoluut geen koffie bij een maaltijd. Het is prima om dit ervoor of na te doen, maar nooit tijdens.

Italianen genieten van discussies

Italianen vertellen jou graag hun mening, of jij dit nu wel of niet leuk vindt. Om deze reden is het ook niet ongebruikelijk om de Italianen openlijk op straat uitgebreid en heftig iets te zien discussiëren, om hen slechts enkele minuten later weer flink lachend te aanschouwen.

Dit soort wanordelijk gedrag, dat in vele andere landen als een ‘maak svp geen scène’ moment gezien wordt, is bijzonder gebruikelijk in Italië. De Italianen worden daardoor ook vaak voor hun eerlijkheid gewaardeerd!

Later aanwezig zijn

Italië is een land waar iedereen de gewoonte heeft om op z’n minst 10 minuten te laat te arriveren. Dus heeft het echt geen zin om zelf ergens op tijd te moeten zijn. Deze gewoonte is behoorlijk snel aan te leren door bij de toepassing van het punctueel Hollands gedrag flinke periodes te wachten totdat jouw vrienden eindelijk arriveren. Het zal dan echt niet lang duren voordat hun ‘traagheid’ ook bij jou terug gezien zal worden.

Laten we eerlijk zijn: die Italianen zijn zeker uniek, dus zijn we ook allemaal stiekem van hen onder de indruk. We willen soms zelfs allemaal wel eens stiekem een ‘Italiano vero’ zijn!