Eten & Drinken

Wat eten de Italianen als ontbijt?

In tegenstelling tot de meeste delen van de wereld, is het ontbijt in Italië maar pover. Italianen zijn dan ook zeker geen echte ontbijters. Al die eieren, worstjes en pannenkoeken verbijsteren een Italiaan. Hoe kun je immers in vredesnaam met nog een lange dag voor de boeg nou zo’n grote maaltijd verorberen?

La prima Colazione

Het eerste doordeweekse ontbijt, dat ‘La prima Colazione’ genoemd wordt, wordt meestal tussen 7 en 8 uur ‘s ochtends staand in een lokale bar gegeten en is vrij karig: het bestaat namelijk veelal uit een kopje espresso of caffè latte en een croissant, cornetto of brioche genaamd. Deze croissants zijn zoet opgevuld met bijvoorbeeld jam of chocoladeroom. Een alternatief is Pane e Marmellata, een broodje met jam.

Een bar is wereldwijd een plek waar men vooral naartoe gaat om alcohol te drinken en om er met vrienden af te spreken. Nou, een bar in Italië is een beetje anders dan dat. Een bar opent daar namelijk al ‘s ochtends vroeg en is dan de hele dag open. Het is een prima plek om deze met jouw kinderen te bezoeken, dus ook voor een typisch Italiaans ontbijt.

Spuntino

Omdat het eerste ontbijt vrij snel plaatsvindt en behoorlijk klein is, wordt het tweede ontbijt, de ‘spuntino’, zo rond 10.00 uur geserveerd. De koffie en cornetto zijn dan wederom welkom. Maar als alternatief vergezellen de Italianen zich nu ook met tramezzini, panini of bruschetta of ander brood belegd met mozzarella, worst en verse ingrediënten.

In het weekend zou dit alles er een beetje anders uit kunnen zien. De Italianen hebben nu meestal wat meer tijd en die gebruiken ze dan ook. Er zou nu een uitgebreid ontbijt geserveerd kunnen worden, dit vaak met vrienden of het hele gezin. Deze gezellige familie ceremonie kan dan tot in de middag duren. De Italianen bakken hiervoor graag zelf luchtig wit brood zoals ciabatta of focaccia. Er worden dan evenzo diverse ham- en worstspecialiteiten plus veel kaas geserveerd. 

Daarnaast zullen er alsmede tomaten, gegrilde paprika en olijven ​​op tafel staan. Zoet fruit zoals druiven of honingmeloen mag uiteraard ook niet ontbreken. Natuurlijk is er ook koffie dat naar persoonlijke wens bereid wordt. In de loop van de maaltijd schakelen ze ook graag op rode wijn over!

Pranzo

Maar ook daarna tijdens de lunch, ook wel ‘pranzo’ genoemd, blijven de Italianen door de week nog steeds terughoudend met eten. Hoewel een lunchpauze van een uur binnen de meeste bedrijven en winkels gebruikelijk is en deze ‘s middags zelfs vaak enkele uren gesloten zijn, genieten de mensen in Italië enkel van lichte maaltijden zoals salade, tramezzini of panini broodjes of zoiets dergelijks tijdens hun lunch.

De meeste Italianen gaan ook voor deze maaltijd wederom naar een bar. Als men liever voor een warme lunch zou willen kiezen, dan zou men hun panini ook kunnen laten roosteren of voor een gevulde focaccia kunnen kiezen.

Cena

Het avondeten of ‘cena’, de hoofdmaaltijd van de dag, wordt echter nooit alleen doorgebracht, want dit is uiteraard het sociale hoogtepunt van een dag. En waar kun je daar nou beter van genieten dan bij jouw mama thuis!