Eten & Drinken

Wat is polenta en waar wordt het voor gebruikt

Polenta hoort bij de traditie van de Noord-Italiaanse keuken. Het is een gerecht dat als pap of puree geserveerd wordt. Vroeger werd het gemaakt van graansoorten. Maar na de introductie van het maïs in Europa rond de 15e eeuw, wordt de griesmeel van maïs gebruikt als hoofdbestanddeel van de polenta. Naast Italië kun je polenta ook tegenkomen in Oostenrijk, Slovenië, Kroatië en Roemenië. Ook daar wordt het gegeten als bijgerecht. Polenta is echt basisvoedsel en niet een typisch Italiaans gerecht dat met trots over alle continenten gedeeld wordt. Toch is het wel leuk om een uit te proberen.

Terug naar de Romeinse tijd

In de Romeinse tijd werd er een basispap gemaakt van verschillende graansoorten. Dit was puls, het was het basisvoedsel voor de armen. Dit is te zien als de voorloper van de polenta. Halverwege de zeventiende eeuw is het graan vervangen door maismeel als hoofdbestanddeel van de pap. Dit wordt ook nu nog gebruikt. 

Hoe maak je polenta

Polenta is een dikke pap die je op verschillende manieren kunt maken. Het basisrecept van polenta is heel eenvoudig. Je gaat maismeel met water of melk koken. Door te roeren kookt dit in en zo ontstaat de pap. Door de melk is het belangrijk te blijven roeren want anders brandt het aan. Je hebt vele mogelijkheden bij de keuze van maïsmeel, maisgriesmeel, gebruik van water, van melk of een combinatie. Met het maken van polenta ben je wel 3 kwartier bezig. Dan heb je het basisrecept af. 

Wat is de smaak van polenta?

De smaak van polenta is een beetje flauw. Met wat peper, zout , boter en kaas kun je dit op smaak brengen. Het leuke is om je eigen smaakmakers bij het basisrecept te voegen. Denk bijvoorbeeld aan mozzarella, fijngehakte kruiden of truffel. Dit kun je combineren met de rest van je menu.  

Nieuwe toepassingen van polenta

Zoals aangegeven, kun je polenta ook bakken of grillen. Je kunt het dan serveren als een bijgerecht bij je vlees of vis. Het lijkt dan meer op een kroket en is een soort gebakken aardappelpuree. Het is knapperig van buiten en zacht van binnen; prima te combineren met verschillende wokgroenten.

Mocht je dus in Italie zijn, probeer dan eens polenta als bijgerecht. Of maak het thuis zelf. Vooral de gebakken variant is leuk om te serveren voor gasten!