iDEAL

Zelf pizza maken Print

De pizzaspecial bestaat uit de volgende pagina's:

 

 

Zelf pizza maken is leuk, omdat je zelf kan bepalen hoe je hem belegt, maar vooral ook een fluitje van een cent met de juiste ingrediënten en materialen. Het belangrijkste onderdeel van de pizza is natuurlik de bodem, en voor het maken ervan kun je het beste het traditionele recept volgen. Doordat de ingrediënten lang houdbaar zijn, kun je ze gemakkelijk altijd op voorraad in je keukenkastjes hebben staan. Natuurlijk zijn er ook een aantal tips & tricks die handig van pas komen bij het pizzabakken. 

Ingredienti: (voor 4 pizza's) 

  • 25 g verse of 10 g gedroogde gist
  • 400 g bloem (farina qualità 00)
  • 2,5 dl lauw water
  • 1 theelepel zout 
  •  

Preparazione

  1. Los de gist op in ¼ dl lauw water, schep er 2 eetlepels bloem bij en maak er een glad papje van. Laat dit 30 min rusten onder een theedoek.
  2. Maak een hoopje van de bloem en maak een diepe kuil in het midden. Giet het gistmengsel, de rest van het water en het zout in het kuiltje en kneed het geheel met bebloemde handen 10 minuten goed door.
  3. Verdeel het deeg in vier gelijke delen, maak hier ballen van en laat deze 2 uur rijzen onder een theedoek.
  4. Rol de bal (zonder deze nogmaals te kneden) zo dun mogelijk uit, en gebruik je knokkels om een cornicione, opstaande rand, te creëren.
  5. Nu nog beleggen en la pizza kan in 12 minuten op 275 graden worden afgebakken. Haal je pizza uit de oven met een handige pizzaschep!
  6.  

Tips bij het maken van pizzadeeg

  • Gebruik je gedroogde gist? Deel de hoeveelheid verse gist dan door 2,5.
  • Hoe langer het deeg kan rijzen, hoe beter de pizza wordt. Daarom kun je het deeg beter een nachtje laten staan.
  • Heb je geen zin om 2 uur te wachten tot het rijzen achter de rug is, gebruik dan warm water om de gist in op te lossen. Het deeg moet tenminste twee keer in zijn omvang groeien.
  • Het is beter om het deeg in kleine ballen te laten rusten, zo kan het beter rijzen.
  • Laat de deegballen niet in een kom, maar op een platte ondergrond (op een bord) rusten.

PizzaovenPizzaoven

Een echte pizza wordt niet in een gewone oven gebakken, maar in een houtoven. Natuurlijk heeft niet iedereen een houtoven in zijn keuken. Om toch een overheerlijke Italiaanse pizza te bakken is de pizzaoven een goed alternatief voor de houtoven. De oven werkt met een natuursteen en grilelement waardoor hij binnen 10 min een temperatuur van 450 graden bereikt (net als de echte houtoven).
In 4-5 minuten tover je een heerlijke zelfgemaakte pizza op tafel!


Il condimento
, pizza beleggen

Je kunt voor de condimento vertrouwen op je eigen fantasie, maar je kunt natuurlijk ook voor een (traditionele) pizza gaan:

  • Margherita: tomaat, mozzarella, basilicum
  • Napoletana: tomaat, mozzarella, ansjovis, oregano
  • Marinara: tomaat, knoflook, oregano
  • Pizza bianca al rosmarino: mozzarella, rozemarijn
  • Pizza calzone: tomaat, mozzarella, basilicum
  • Pizza Bianca: mozzarella
  • Pizza con gamberi e rucola: tomaat, garnalen en rucola
  • Pizza al peperoncino dolce: tomaat, mozzarella, paprika